Критика

Критиците за Олга Белопитова

„Как постигаше вътрешното равновесие между противоположностите на своя характер – склонността към отдръпване от шума на светския живот и злободневието на деня и запазването на своята жизненост, – бяха част от тайната на нейния артистичен уют и чар, умение, което й даваше възможност до края на дните си да остане дама. Дама в истинския смисъл на тази дума, някога съчетаваща чувство за мярка, естетика и достолепност, превръщаща и самотата в сладост. Тази й особеност вдъхна особена атмосфера на последните й интериори и пейзажи. Интериорите все повече се опразваха, пазейки само спомена на нечие присъствие. Цветът в платната й ставаше все по- пестелив, но на моменти се взривяваше от играта на светлите и тъмни петна. Запазвайки чувството за естетизъм и освобождавайки заложената й и дълго сдържана импулсивност, тя успя най-накрая да достигне до своята художническа свобода, до чистото въздействие на цвета, до своето разбиране за тишината и безвремието.“

Проф. д-р по изкуствознание Аксиния Джурова, художествен критик

„Олга Белопитова е част от онези незабелязани и недостатъчно оценени от историята класици на българската живопис, които с удоволствие и изненада преоткриваме днес.

Олга Белопитова не рисува тематични композиции. Най-пълноценен израз тя намира в пейзажа и натюрморта. Но вазите с цветя, купите с плодове, чинията с риба или лодката на плажа са за нея най-вече вдъхновяващ повод да пресъздава всеки път с нов порив и енергия една много характерна за творчеството й сантиментална атмосфера, съчетана с определена доза експресия и откровение за лични емоции и изживявания. „

Проф. д-р Светлана Куюмджиева , критик и куратор.

Темпераментът на художничката се изразява и в композициите с метафизичен акцент, като в картината „Спрелия часовник“. И във фигурите, реализирани с едно съчетание на силно цветове, художничката изразява народа на своята страна, граничеща с Изтока и неговата култура.

Фенена Бартоломеи, вестник Ла Национе, 20 Януари 1978

„Това е светът на една чувствителна, деликатна жена. Модулираща тоновете и светло-тъмните планове на една конкретна действителност, създадена от художничката в чисто интроспективен смисъл и в най-дребните детайли.“

Джузепе Скарлати Парали, вестник Грозето, 27 Януари 1978

„Посланици на българското изобразително изкуство за нас са Белопитова и Вукадинов, с дълбоко доказателство за два различни характера, но много еднакви в изобразяването на българският свят, с цялата си история и с всички красоти на тази земя.“

Публикация във вестник Ла Национе, 04 Февруари 1978

Необикновеното творчество на Олга Белопитова

Младата Олга Белопитова учи при класиците на българското изобразително изкуство проф.  Н. Петров, а след завършването се сближава с друг класик, Борис Ангелушев. Тези хора са най-добрите представители на европейската и в частност на българската интелигенция и са получили образование в най-реномираните институции на Европа преди включването на България в орбитата на СССР през 1944 г. Така, освен прослойката на творци, които се подчиняват сляпо на комунистическата идеология, в България паралелно се създават и кръгове, които продължават прекрасните европейски традиции и тласкат развитието на изкуството към много по-широки хоризонти, към индивидуалност, хуманност и експерименталност в изкуството. Това е истинската среда, в която се формира младата художничка и нейният вкус. Стичат се няколко обстоятелства:  щастливото съчетание на нейната любознателност и остра наблюдателност със семейните обстоятелства и влиянието на най-добрите умове и творци върху нея.

Тя е един типичен живописец, за който цветът и светлината са най-важните, без значение дали това е портрет, натюрморт, морски или градски пейзаж. Разбира се, тя е минала през класическото обучение на рисуване с линии, форми и светлосенки и перспектива, както се вижда от някои нейни по-ранни творби, като ‚Портрет на майка ми‘,  направен в най-добрите реалистични традиции. Някои от портретите на съпруга й, също в този стил, са представени в една и съща поза, но с разлика в годините. Като портретист тя улавя най-характерното както за възрастта, така и за индивидуалността и излъчването.

Цветът и неговата разработка са също водещите в натюрмортите на художничката, като отново тя избягва да представя детайлно и обемно елементите. В някои случаи те са само загатнати  и като форма, и като цвят и са минималистично третирани, цветята са обрисувани в характерната за тях гама, но също обобщени и в много случаи на контрастираш фон. Често Олга Белопитова се обръща към елипсовидната форма на композицията или нишата, в които прекрасно са настанени цветята и вазите. Художничката е открила и предала възхитително много находки в жанра на натюрморта. На първо място са някои необичайни комбинации, като например тази на високо окачения стенен часовник с ниската кръгла масичка и предметите върху нея; още черните пиано и кресла като необичаен натюрморт на фона на изсветлената щрихована червена стена; или пък натюрмортът с две бутилки и сянката на по-високата. В други случаи се играе върху контраста между миниатюрните размери на предметите и голямата рамка, или върху косо поставената поставка; или неустойчивата наклонена линия на поставените един върху друг слънчогледи  Можем да видим и риби, които сякаш още плуват в морето, макар да са поставени върху дъска върху маса или в чиния на перваза на прозореца.  Това не са обичайните натюрморти в обичайната трактовка, а личните открития в търсенето на  необичайната стилистика на художничката. През годините художничката експериментира, както се вижда от различните стилове в изображенията на дървета, но никога не копира нещо сляпо, нещо модно или официално ценено.

Напротив, много скоро тя започва да търси своето място и своя собствен стил, в резултат на което се появява цяла галерия от портрети, най-вече на млади жени. Единственото изключение е на жена в средна възраст с барета. с много характерни, почти карикатурни черти и ¾ поза на главата, което демонстрира какви широки възможности на портретист е имала. Но повечето образи представят  прекрасни дами в естествена поза насреща, чийто единствен по-богат аксесоар е широкополата шапка, засенчваща тъмните очи без зеници и често скриваща директния поглед към зрителя. Тези жени приличат удивително на тогавашните западни и български кинозвезди и актриси с тяхната естетика в дрехите, държанието и личния живот. Те са много далече от тогавашния официален идеал, защото се привлекателни, загадъчни, елегантни и уверени. Освен това цветът на дрехите обикновено е много богато разработен, на изцяло неутрален или, обратното, на контрастиращ фон. Жените на Олга са нещо ново и лично привнесено в живописното изкуство от епохата в България, отразяващи нея самата в младите и средните й години.

Разработването на нюансите на цвета, неговата  пастьозност и монохромност в отделни участъци са още по-силно изразени в пейзажа. В него почти никога няма човешки фигури, а и малките къщички са рядкост. Над всичко доминира небето, което никога не е чисто, ясно и безоблачно, а напротив – цветно, буреносно или наситено с цветовете на залеза. Небето обединява не само цветово композицията, но и отразява късче от целия космос. Този дух не е точно меланхолия, не точно е самотност, а е познатата за всяко мислещо същество връзка с нещо много величествено извън човешките мащаби; не точно хармонично, а често заплашително нарастващо в драматичните  червено-розови или наситените тюркоазени небеса. Ако най-долу е морето, то допълва с цветовете си общата хармония на напрегнатост. Детайлите на брега са минималистични, лодката прилича на захвърлена бяла черупка и дори облачетата са обобщено и пестеливо предадени.

Едни от любимите композиционни прийоми на художничката в пейзажа е къс път в силна перспектива точно срещу зрителя и земята с много нисък хоризонт. Интересен за нея е контрастът между прокараните от човека прави линии на пътя и строгата геометрия на изораната или посеяна нива от една страна и от друга купола на небето и естествените форми на хълмовете и планините. Колкото и да изглежда елементарно банален, пътят винаги е разработен цветово в близки тоналности, поканващ загадъчно да се тръгне по него и стигне до края му, вероятно и в прекия, и в преносния философски смисъл. Духът на тези пейзажи е съвсем различен от портретите и натюрмортите на Олга Белопитова, много мощен и въздействащ не по женски, а така също много неочакван. Вероятно през средните и късните си години художничката е засилила това чувство за сила и мощ и себе си, което буквално изригва в пейзажите й, най- вероятно плод както на нейното собствено развитие, така и под въздействието на дългогодишната съвместна работа с друг български художник, И. Вукадинов, с който тя прави редица успешни изложби в страната и чужбина.

Накрая трябва да отбележим един по-частен тип пейзаж, в който тя също привнася нещо самобитно – на градския пейзаж, особено от Италия и Турция. Художничката използва прийома на ескиза, но го довежда до окончателния вариант на картина. Тя избира отделен елемент или група строения и първото и най-основно впечатление от тях, за да изгради композицията, подобна на конструкция в детска игра. Но отново цветът, ту монохромен в кафяво-жълтата палитра, ту полихромен, с отделни разработени ярки петна, ту с белезникаво снежно поле и сиво небе изграждат видението. Отделни прйоми на Сезан и фовизма несъмнено са въздействали по време на нейните пътешествия в Европа и платната й придобиват по-голяма звучност и наситеност, още едно от многото лица на Олга Белопитова.

Нейните съвременници са я запомнили като елегантна, интелигентна художничка с проникновени дълбоки очи, а зрителите могат да видят колко необичайни и разнообразни са били нейните възможности за себеизразяване, към самоусъвършенстване и индивидуалност до края на живота й.

Виж още
Доцент д-р Ваня Т. Попова, изкуствовед